Import fra Kina, litt om hvordan du gjør det.

Import fra Kina. Bilde av kontainerskip.Å importere fra Kina er egentlig ikke så mye mer komplisert enn å importere fra f.eks England. Men det er likevel noen småting det kan være greit å vite om.

For det første så er det liten sjans for at du finner "merkevarer" som ikke er kopier, på www.toll.no finner du en liste over hvilke varer som sjekkes ut ekstra nøye ved innførelse. Se over den lista om du vurderer å importere merkevarer fra Kina, står navnet der vil jeg anbefale deg å vurdere ett annet merke. Et lite tips, du kan abbonere på nyhetsbrevet til Tollvesenet, så får du jevnlig e-post med de merkene som sjekkes nøye.

En metode for Kinaimport: Du finner en vare du kan tenke deg å importere, let gjerne etter produkter på alibaba.com eller made-in-china.com. Det finnes flere slike "kataloger" hvor flere produsenter viser frem produktene sine. De færreste oppgir pris, det vil selvfølgelig også variere etter hvor stor ordre du skal bestille. Du sender en forespørsel "inquery" til forhandleren for den varen du ønsker, fortell litt om deg/firma og hvilke varer du er interessert i osv. Be selvfølgelig også om pris. Det er viktig å opptre høflig når du kommuniserer med dem, de er mye mer opptatt av korrekt språk enn vi er. Avslutt gjerne med "best regards". Ja, alt går normalt på engelsk, Du får oppgitt pris i dollar.

Import fra Kina krever litt tålmodighet, kommunikasjonen kan ta litt tid.

Du får normalt tilbakemelding innen et døgn, husk at de sover når du arbeider og omvendt. Svaret inneholder forhåpentligvis den informasjonen du trenger, pris, minimum bestilling osv. Vær sikker på at du har fått den informasjonen du føler du trenger før du bestiller. Bestill alltid en prøve, du finner fort ut at bilder ofte lyver.

En liten avsporing mens jeg har den i tankene. Import fra Kina foregår ofte i store kvanta, ønsker du prøver på forskjellige produkter og må ta dette fra forskjellige leverandører blir dette dyrt mtp frakt. I slike tilfeller kan "wholesale" nettsider være greie å bruke. De selger som regel mye forskjellig og du kan velge å kjøpe ett eksemplar av hvert produkt. Det blir dyrere pr. produkt på denne måten, men det du sparer inn på frakt veier greit opp for det. Jeg kan ikke gi deg noe tips til en slik side, men spør Google.

Så til frakt fra Kina. Her er det egentlig ingen fasit, det kommer alt ann på hva slags produkter du skal importere. Tunge ting bør sendes med båt, lette kan sendes med fly. Her må du ha tenkt litt gjennom tingene. Frakt med båt tar lang tid, gjerne 4-6 uker totalt, tenk derfor om du kan bestille mindre og sende det raskere med fly. Som bonus slipper du stort lager. Tunge sendinger må med båt uansett. Leverandøren din i Kina har mange ganger gode avtaler på frakt, til du blir varm i trøya kan det være greit å be dem om en pris på frakt. Husk å si at du ønsker frakt helt hjem. Skal du sende med fly liker jeg EMS, de sender videre innen Norge med posten, så slipper du å være hjemme å vente på at f.eks DHL kommer med pakken.

Husk toll og moms, du slipper ikke unna.

Import fra Kina skiller seg altså ikke så mye fra annen import, bortsett fra at man kanskje bestiller mer merkevarer fra andre land. Men det beste rådet jeg kan gi, ta alltid inn en prøve før du bestiller mye. Pass også på at reservedeler er tilgjengelig.Klikk her for å kontakte meg om du har noe på hjertet.

16

 1. Gørsev Kirdis sier:

  Hej

  Vill importera utemøbler från Kina och har inte tid eller verkar int emøjligt med prøver på en set av utemøbler, hur gør jag och de vill ha betalt allt nær det lastats på skeppet och endast till Oslo jag befnner mig i Halden. Utemøblerna ska vara till min restaurang i Østfold halden

  MVH

  • Tommy sier:

   Du betaler for varene før de sendes. Har du avtalt med leverandøren i Kina, at de skal stå for forsendelsen, betaler du også dette. Jeg brukte Schenker til frakt, da fikk jeg faktura fra dem, men det måtte betales før jeg fikk varene.

   Normalt skal alt være betalt før du får varene ut fra havna, også moms. Eneste er om du har tollkreditt, da betaler du momsen i ettertid.

   Hvis det bare er ett sett møbler du skal bestille, vil jeg anbefale deg å be om totalpris fra leverandøren, det er som regel det rimeligste. Men be om pris inkludert alle utgifter frem til havn, det kommer noen små tilleggsgebyrer under frakt, det er greit å ha kontroll på dem tidlig. Det du da må betale er moms og fortollingsgebyr, samt evt gebyr for omlasting på havna.

 2. Bjørn Eikeland sier:

  Hei!
  Har du noe formening om hva en omlasting på båt,samt fortolling koster for en vare som koster 5-6000 og veier rund 25kg. Eventuelt klarer en noenlunde oppegående person fortollingsprosedyren selv?

  Bjørn

  • Tommy sier:

   Det avhenger litt av hvilken havn du tar varen inn på, de tar som regel litt forskjellig pris. Men rundt 350,- vil jeg tro er sånn tålig innenfor det det koster å fortolle en vare som kommer sjøveien. Omlasting koster nok ikke mange kronene, så lenge det bare er snakk om en kolli på 25kg. Tør ikke si hvor mye, men er du litt i forkant kan du kanskje avtale å hente den privat? Fortollingen klarer du fint selv. Husk at du skal ha med original faktura og fraktpapirene. Toll og moms må være betalt før du kan få med deg varen.

 3. Halla sier:

  Kjøpte noe å eBay for en uke siden fra Kina. Tilsammen veier det under en kilo. Hvor lang tid tar det før man får ting fra Kina egentlig? Det sto ikke noe om hvordan fremkomstmiddel det kommer med, og jeg venter helt intenst.

  • Tommy sier:

   Tenker nok at en pakke på under 1 kg, sendes med fly. Normalt tar det minst en uke for varer du har kjøpt fra Kina. De kommer ofte rett i postkassa, men kan også bli sendt med f.eks DHL, da kommer de på døra.

   Du bør ta høyde for at frakt normalt tar 2-3 uker, men du kan være heldig å få varen etter en uke.

 4. Egil Kristensen sier:

  Hei.
  Jeg vurderer import av vektskiver fra Kina (for treningsmanualer) En startordre vil være på 2000 kg. og ha en leverandørpris på ca kr. 10.000,- FOB levert.
  M.v.a. er OK, men kan dere si noe om øvrige kostnader for levering hit til landet ?
  Er det greit å få levert vareprøver av slike varer ?
  Påtar dere importarbeid og da evt. kostnader for dette ?
  Da ser jeg fram til svar og sier på forhåne takk.
  Med vennlig hilsen
  Egil Kristensen, Moss.

  • Tommy sier:

   FOB (free on bord) betyr at varene blir lastet på skip, du må selv dekke kostnadene videre. Regner ikke med det er snakk om en egen kontainer, så du bør vurdere å sende den i en felles kontainer sammen med andres varer.

   Akkurat hva det vil koste er vanskelig å si. Jeg er tilhenger av å få fraktpris frem til havn i Norge. Jeg brukte Schenker til frakt, du kan evt høre med dem om mulighet og pris på frakt.

   Vareprøver er normalt ikke noe problem. Problemet er at dette er tunge varer og koster litt i forsendelse.

   Nettsiden er bare ment som informasjon om import, påtar meg dessverre ikke å importere varer for andre.

 5. Morteza sier:

  EXW or FOB or CIF or DDU please! 
  Hva betyr disse forkortelser?
  Mvh: Morteza

  • Tommy sier:

   EXW – EX Works – Vil si at varen leveres fra fabrikk. Altså at den produseres ferdig, så må du ta frakt fra fabrikk og videre.
   FOB – Free On Board – Varene leveres ferdig lastet på skip.
   CIF – Cost Insurance and Fright – Vil si at varene leveres til avtalt lossehavn, inkludert forsikring.
   DDU – Delivered Duty Unpaid – Leveres på avtalt sted, gjerne hjem til deg, ufortollet.

 6. Sara sier:

  Hei Tommy,

  Jeg tenkte å kjøpe en god del møbler og baby utstyr til privat bruk. Har familie som også skal kjøpe noen ting, og tror vi klarer å fulle en hel 20’ container. Jeg har brukt Alibaba før og kjenner til såkalte ”forwarders“. Han ene sa det ville bli 1500 USD dollar med frakt fra Kina til Norge. Er det så dyrt pga at container må fraktes tilbake. Er det bedre å bruke Schenker?
  Men har ikke noe erfaring med import fra Kina. Kunne du sagt hva som skjer fra container blir sendt fea Kina. Da tenker jeg alle har tilbud FOB. Hva må jeg betale før varene kommer? Hva skjer når container har ankommet? Hva er prisen for å få container hjem, så må man tømme det innen 1 time. Setter pris på svar. Bare redd det kommer til å koste så mye og ikke lønne seg å kjøpe møblene:(

  • Tommy sier:

   $1500 er ikke direkte billig, men det svinger en del prismessig. Ligger nok litt i øvre skiktet vil jeg tro. FOB, er Free On Board, altså ferdig lastet på skip i den havn som er oppgitt. Du får i tillegg noen ekstrautgifter under transport, gebyr for Zuez kanalen blant annet, i tillegg til en del avgifter på NoX osv. Jeg kan ikke si eksakt hva det vil koste. Du bør nok regne 1500-2000,- NOK. Fordelen med en full kontainer er at du slipper å losse varene på kaia, det koster også penger. Den kan transporteres direkte hjem til deg.

   Jeg benyttet meg av Schenker, og fikk fast pris på frakt fra havn i Kina helt hjem til lageret. Vil anbefale deg å spørre forhandler om de kan gi pris på frakt helt frem til havna du ønsker å bruke i Norge, da vil du bare få havneavgift og fortolling i tillegg. Evt høre med Schenker.

 7. Susan Popal sier:

  hei, her står det mye nytting informasjon. jeg har kjøpt seng og skap til datteren min fra Kina (Foshan) og ønsker å frakte til Oslo. totalt veier den 350 kg. det kommer med båt men jeg har ingen peiling på hvor i Oslo den havner og hva må jeg betale her i Norge. jeg vet 25% momsen ikke noe annet. har noen erfaring med dette?

  • Tommy sier:

   Hei
   Hvor det havner kommer an på fraktselskapet antar jeg. Har ingen erfaring med havnene i Oslo. Som du selv sier, kommer det moms på 25% på totalsummen. Hvor mye ekstra det kommer, avhenger av hva du betalte for mtp frakt. Betalte du helt frem til havn i Oslo, tilkommer losseavgift på havna, noen hundre kroner. Betalte du FOB havn i Kina, får du noen ekstrakostnader under selve frakten. Dette blir fort noen hundrelapper det også. Jeg vil råde deg å sjekke med forhandler som sendte varene, de svarer som regel greit på spørsmål.

 8. Zana sier:

  Hei Tommy,

  Takk for svar. Jeg tok kontakt med Schenker og de sa de ikke fraktet for privatpersoner. De sa jeg skulle ta kontakt med Team Relocations. Som du sier siden jeg fyller en full 20 fods tank så kan den lastes helt til døren. Men jeg fikk en qoute på 56 000 NOK bare for frakt (fra Shanghai til min hjemaddresse). Dette var jo sykt dyrt?
  Jeg antar du bruker Schenker og har ditt eget firma. Kunne du bare gi et pris eksempel på hva det har kostet deg siden du har erfaring med dette? Jeg har veldig lyst å starte men tør ikke, kanskje jeg kunne få snakket med deg kjapt på telefon en gang? =)
  Sjekket også billigpakke.no der kom det frem at kostnad fra Terminal til Dør var 5444 NOK for en 20 fods container (Schenker).
  Venter spent på svar:)

  • Tommy sier:

   Heia. Jeg har lagt importen på hylle, så vet ikke hva fraktkostnadene er for øyeblikket, men 56K høres veldig dyrt ut. Min erfaring er fraktpriser mellom 10-16K for frakt hele veien. Nå skal det sies at jeg ha lager litt utenfor allfarvei, så et sentralt plassert lager bør kunne få det noe rimeligere. Nå er også Den Norske Kronen svak mot $, så noe økte priser er det, men neppe 56K.

Legg igjen en kommentar