Inkasso. Det er aldri greit, men du kommer til å bruke det.

Ikke vent med inkasso!

Inkasso. Bilde av en pengeinnkrever med horn.Selger du varer eller tjenester på kreditt, vil du før eller siden oppleve at kunder ikke gjør opp for seg. Det er ingen grunn til å nøle med å sende purringer og inkassovarsel. Statistisk sett har du mye større sjanse for å få betalt om du kommer igang med dette tidlig. Normalt blir det gitt 14 dagers betalingsfrist, blir ikke fristen holdt kan du sende purring. Sender du purring har du rett til å kreve en prosentsats i forsinkelsesrente samt purregebyr. Denne satsen settes hvert år av øverste myndighet. Det er regler for hvor mange purregebyr du kan ta, det får du sjekke opp selv, men jeg mener det er 2 gebyrer du har lov å pålegge kunden, i tillegg til forsinkelsesrenten. Gebyr for inkassovarsel regnes også i de to gebyrene. Du finner reglene for hva du kan kreve hos altinn.

Det ryddigste er kanskje å sende purring, med purregebyr og forsinkelsesrente hvis opprinnelig frist ikke overholdes. Hvis betalingen fortsatt uteblir, ville jeg sent et inkassovarsel. Det er ingenting å vente på, tar kunden kontakt med deg og ønsker utsettelse, viser det at de er interessert i å gjøre opp for seg, men hører du ikke noe fra dem er det bare å kjøre løpet helt ut, send kravet til inkasso.

Sjekk ut reglene du må følge mtp å sende ut purring og inkassovarsel, før inkasso. Kunden skal ha mulighet for å betale regningen, så du må ha litt tålmodighet. Mer enn 21 dager ville ikke jeg ventet uansett. Husk at du er nødt til å ha informasjon om purring-/inkassovarsel prosedyren din tilgjengelig for kunden på nettbutikken din. Det vanligste er å ha det beskrevet i kjøpsbetingelsene som kunden godtar ved bestilling. Du kan ikke kreve forsinkelsesrente om du ikke har informert om det.

 

Når du ikke får betalt, er inkasso neste mulighet. Du har to valg egentlig.

Enkleste er å engasjere et inkassobyrå som kjører sakene for deg. Da har du en avtale med dem at du sender over sakene, så tar de det videre. De er som regel behjelpelige med å stille på evt møter osv. Det store minuset med å la et inkassobyrå gjøre jobben, du går glipp av mange penger. Avtalen du gjør med inkassoselskapet koster helt sikkert en liten slant i året, i tillegg tar de ofte provisjon. Den ekstra kostnaden kunden får ved inkasso, blir også inkassobyråets eie. Du får kanskje det meste av pengene dine, men du får ikke godtgjørelse for tiden du har brukt eller kreditten du har gitt.

Egeninkasso er forholdsvis nytt, tror loven ble endret i 2006, noe som ga private mulighet for å drive inn inkasso selv. Du kan sikkert gjøre alt fra scratch, men jeg vil anbefale deg å benytte tjenester som legger opp til at du selv kjører inkassoen. Det finnes flere slike tilbydere, sjekk litt på nett så finner du en som passer for deg. Felles for dem er at de legger opp til at du selv registrerer sakene, så passer de på å fortelle deg når det er tid for å ta saken videre. Fordelen med denne formen for inkasso, du beholder alle gebyrer selv. Du betaler en fast årsavgift eller en liten sum for hver registrerte sak til tilbyderen, selve inkassosalæret beholder du selv, det kan fort bli store beløp. Egeninkasso er noe du bør vurdere. Jeg tror ikke det er så mye mindre sjanse for å få betalt med egeninkasso fremfor å benytte en dyr tjeneste fra et inkassobyrå.

Oppsummering:

- Ikke vent med å sende saker til inkasso, det er større sjanse for å få tilbake pengene om du kommer raskt igang.

- Vurder egeninkasso, det er ikke sikkert at en dyr inkassoløsning fra et inkassobyrå er et bedre alternativ.

- Ta vare på all kommunikasjon med kundene dine. En e-post kan være avgjørende ved en evt tvist.

- Pass på at du har informert kunden og fulgt reglene mtp å kunne sende kravet til inkasso.Klikk her for å kontakte meg om du har noe på hjertet.

Legg igjen en kommentar