Slik Regner Du ut Moms på Importerte Varer

Moms på import. En mann fjerner 25% av en kake.Moms på import er forholdsvis enkelt! Handler du varer for 350,- eller mer, inkludert frakt, må du betale 25% i moms. En enkel og grei regel. Dette gjelder også for varer som normalt er tollbelagte. Klær er stort sett tollbelagt med 10,7%, men handler du under 350,- grensen, slipper du toll i tillegg til moms. Husk at du skal inkludere frakt i prisen du legger til grunn når du skal regne ut moms på de importerte varene. Dette er fort å overse.

Det er altså hele summen du handler for, som blir grunnlag for moms avgiften du må betale ved import. Handler du varer for 350,- eller mer, som samtidig er tollbelagte, må du også betale moms av tollgebyret. Dette gjør at en vare som koster rett over 350 kroners grensen, fort kan bli adskillig dyrere enn du kanskje hadde tenkt.

Som et eksempel vil en vare som koster 350,-, inkludert frakt, gi deg et momsgebyr på 87,50,- I tillegg vil det komme et fortollingsgebyr, siden alle varer over 350,- skal fortolles/momses inn. Et slikt gebyr beløper seg til rundt 120,-, alt etter hvilken speditør som blir brukt. Dette kan bety at en vare fort blir 50% dyrere etter fortolling og moms.

 

Finnes Momsfri Import?

Vel, ja. Alle handler du gjør fra utlandet, under 350,- inkludert frakt, kan betegnes som momsfri import. De aller fleste av oss tenker kanskje at det er momsfritt å handle program, musikk, spill osv på nettet, det er det ikke. Også digitale produkter er det moms avgift på, samme 25%. Hvordan det skal håndheves om du velger å bryte loven, vet jeg ikke.

Du må betale moms på gaver du får tilsendt fra utlandet. Dette høres litt tullete ut for de fleste av oss, men det er for å forhindre at varer du faktisk kjøper, blir sendt som gave og på den måten unngår moms. Grensen for når moms må betales for gaver er over 1000,-. Dette har gjort det populært å sende "litt" dyrere varer som gaver for å unngå moms.

 

Unngå Moms på Import ved å Sette en Lavere Kjøpesum?

Det er helt vanlig at selger setter en kjøpssum som er lav nok til at varen kommer under momsgrensen. Faktisk skjer dette ofte uten at man må be om det, så det er tydelig at de blir bedt om dette ofte. Som regel går dette greit ved kjøp av små ting, hvor prisen kan virke fornuftig, men du må kunne stå rakrygget om tollvesenet ber deg dokumentere hvor mye du kjøpte varen for. Det blir foretatt stikkprøver fra tid til annen, så du er ikke alltid helt trygg om du velger å "jukse" litt med momsen.

Et lite tips som er verdt å ta med seg. Tollvesenet har sine egne valutakurser, som oppdateres en gang i uken. Det er ikke sikkert valutakursen er lik ved innførsel som ved kjøp. Handler du varer rett under momsgrensen, kan det være en god ting å ha kvitteringer tilgjengelig skulle du plutselig bli krevd for moms. Dette har jeg vært borte i en gang, løste seg etter mye mas, men jeg måtte vise kvittering og henvise til valutakursen på kjøpsdagen før de ga seg.

Dette var et forsøk på å gi en liten forklaring på hvordan det virker med moms på import. Kort oppsummert må du betale moms på alle handler fra 350,- og opp. Du er hjertelig velkommen til å bruke importkalkulatoren min, den regner ut hvor mye du må betale i moms.

For sikkerhets skyld, regelen for moms er lik for private og firma.Klikk her for å kontakte meg om du har noe på hjertet.

2

 1. Ove Høvring sier:

  Hei !

  Dersom jeg importerer 100 enheter av samme vare der hver vare har en kostnad på feks 150 kr. Total frakt for varene er 5000 nok i forsendelsen, dvs 50 nok pr vareenhet. Totalkost pr vareenhet blir 200 nok i eksempelet inkludert frakt, som er indre enn 350 nok som er momsgrenseverdi på en vare. Må jeg da betale moms på varene ?

  mvh Ove H

  • Tommy sier:

   Det er dessverre sånn at du betaler moms for totalsummen for en ordre. Kan du importere en og en, slipper du moms.

Legg igjen en kommentar