Starte enkeltpersonforetak. Den enkleste, rimeligste og vanligste selskapsformen?

Viser en forretningsmann som gjør alt selvEnkeltpersonforetak - også kalt enkeltmannsforetak, er nettopp det. Et firma der EN person sitter med hele ansvaret.

Enkeltpersonforetak er enkelt å starte. Du slipper alt det ekstra som f.eks et aksjeselskap fører med seg. De aller fleste starter som enkeltpersonforetak. Et enkeltpersonforetak oppretter du på et øyeblikk, du går bare inn på Forenklet registermelding hos brønnøysundsregistrene, og fyller ut skjema. Det tar selvfølgelig litt tid før du blir registrert og mottar org.nr, men selve jobben med registrering fra din side, er liten. Moms er likt uavhengig av selskapsform, har du planer om å komme over momsgrensen innen kort tid, bør du fylle ut registrering for merverdiregisteret samtidig som du fyller ut registremelding for ENK.

Hva er så egenskapene til et enkeltpersonforetak? Du sitter som eier, med det betyr det at du også sitter med alt ansvar. Går noe galt, er det deg det går ut over. Du er på en måte firma som privatperson. Fordelene med et enkeltmannsforetak er at du ikke trenger å forholde deg til ting som styremøte, aksjonærer (om du har flere), arbeidsgiveravgift osv, som enkelte andre selskapsformer krever. Det er enkelt i og med at du jobber som et selskap, skatter som privatperson og står som ansvarlig. Alt du tjener blir direkte ført som lønn på deg privat, så regnes skatt ut fra det.

 

Hvem passer enkeltpersonforetak for? 

Jeg tør ikke kommer med et bestemt svar på det, det må hver og en gjøre seg opp en mening om. Men du bør etter min mening vurdere hvor stor risiko du er villig til å ta. Tilbyr du tjenester som kan gi deg problemer i ettertid hvor du kan bli stilt økonomisk ansvarlig for utbedring av feil etc, vil jeg anbefale deg å vurdere et AS. Du vet best hva som er faremomentene ved dine tjenester, men jeg kan se for meg at f.eks en snekker bør vurdere AS siden han kan måtte utbedre feil på sin kappe. I bunn og grunn bør du vurdere risikoen, kan du klare en evt tvist som privatperson, kan enkeltpersonforetak være en veldig god løsning.

I likhet med alle selskapsformer, vil jeg på det sterkeste anbefale en regnskapsfører. Det blir mye papirarbeid, garantert, sett likegodt vekk noe av det, så slipper du dårlige følelser før innlevering av moms og årsoppgjør. Spesielt om du er et enkeltpersonforetak, vil en regnskapsfører være til god hjelp. Du har krav på en del avskrivninger i forbindelse med firma som ikke alle er klare over. De kronene regnskapstjenestene koster, tjener du fort inn igjen på avdrag, det er min erfaring.

Personlig drev jeg med import av varer og videre salg av disse via en nettbutikk. Det fungerte utmerket for min del, men jeg har i ettertid tenkt over hva som hadde skjedd om det var en feil med et av produktene jeg solgte, hva hvis en av laderne tok fyr og det resulterte i husbrann eller verre? Om jeg hadde blitt stilt personlig ansvarlig er vanskelig å si, men det er ikke noen hyggelig tanke uansett. Så jeg vil anbefale deg til å tenke på om du har lav nok risiko til å drive via et enkeltpersonforetak.

Enkeltpersonforetak kan være veldig lurt om du har en godt betalt jobb fra før. Om tjenestene du tilbyr via enkeltpersonforetaket er en "bigeskjeft", kan det være veldig gunstig å starte som enkeltpersonforetak, for så å gå over til AS så fort du begynner å gå i pluss. Grunnen til dette, og det er fullt lovlig, har du inntekt som arbeidstaker, betaler du også skatt. Driver du enkeltpersonforetak, trekker du driftsmidler av skatten. Altså, det du investerer i starten, kan du trekke fra det du betaler som privatperson. Det er som sagt fullt lovlig! Du har som regel høyere utgifter enn inntekter i en oppstartfase, det du går i minus trekker du bare direkte fra det du har betalt i skatt som arbeidstaker. Når du har fått hjulene til å gå skikkelig rundt, og du får blå tall i regnskapet, skifter du til en annen selskapsform. Ett veldig godt tips, men igjen vurder risikoen først.

Bakdelen med et enkeltpersonforetak, i tillegg til den nevnte risikoen, er at du har så og si ingen rettigheter som ansatt. Du og firma er samme person, blir du syk, får du ikke sykepenger fra NAV. Velger du å starte enkeltpersonforetak, og dette er den eneste inntekten du har, altså at du ikke allerede er arbeidstaker med rett på sykepenger, vil jeg anbefale deg å vurdere en ekstra forsikring. Slike forsikringer er dyre, det er ikke annet ord for det, men du vil kunne få litt økonomisk støtte om du blir syk. Vurder det!Klikk her for å kontakte meg om du har noe på hjertet.

Legg igjen en kommentar