Starte nettbutikk? Det er enkelt å lage nettbutikk selv.

Lage nettbutikk. Bilde av online handlevogn

Hvordan starte nettbutikk?
Har du navnet klart? Navnet på en nettbutikk blir ofte undervurdert, men det er navnet som er merkevaren din, det du skal markedsføre. Har du vært litt i forkant, har du kanskje startet et firma som har et navn du kan bruke, hvis ikke må du finne et som matcher produktene dine. Husk også at det er en fordel om navnet på butikken er kort, fengende og lett og huske. Den viktigste formen for reklame er fortsatt jungeltelegrafen. Det er mye enklere for kundene dine å anbefale nettbutikken din vider, dersom de husker navnet på den. Det er selvsagt også en god ide å ha nettadresse lik navnet.

Når du skal starte en nettbutikk, må du ha et webshop script. Litt vanskelig å forklare med få ord hva det er, men det er kodingen som driver nettbutikken din. Det er her det begynner å bli litt utfordringer, eller mange valg om du vil. Jeg kan ikke gi deg et bestemt svar på hvilket webshop script du skal gå for, det avhenger egentlig av produktene du skal selge i nettbutikken.

Du kan lage nettbutikk helt gratis. Det finnes mange gratis webshop scripts du kan bruke for å starte nettbutikk. Om noen av dem passer for din butikk, er en annen sak. Men først må nettbutikken din få en plass på nettet. Hvis du ikke har vært borte i det tidligere, jeg har skrevet tidligere om domene og webshop. Det er spesielt her det er litt viktig å ha planlagt litt i forkant, det er en stor fordel at domenet har samme navn som nettbutikken.

Hvilke script kan du bruke når du skal starte nettbutikk?

Her vil jeg si det kommer helt an på hva du skal selge. Har du planer om å tilby mange produkter, vil jeg anbefale deg å gå for en betalt løsning. Skal du selge få, større ting, kan du kanskje klare deg med en gratis løsning. Jeg brukte Pablo sin løsning når jeg skulle starte nettbutikk. Jeg hadde ikke så mange produktene. Du bør være klar over at mange av de rimelige/gratis løsningene for å lage nettbutikk, ikke alltid er brukervennlige rett ut av boksen, de trenger som regel litt tilpasninger. Har du litt kjennskap til koding, kan du sikkert tilpasse dem litt selv, eller du kan få litt hjelp. Det er helt klart best å gå for en betalt løsning.

Du bør ikke starte nettbutikk før du har en måte å få betalt på. Det er gjerne her en betalt løsning har sine fordeler, da får du som regel en integrert løsning for betaling med kredittkort. Enkelte gratis løsninger har også mulighet for å legge til f.eks PayPal sin betalingsløsning. Det fungerer helt greit, men det virker nok litt mindre profesjonelt hos enkelte kunder. Du har også en ting som kundedatabase, jeg synes det er en fordel om kunder kan opprette en konto i nettbutikken så de kan følge ordren hele tiden, det er også bedre ivaretatt via et betalt script.

Å lage nettbutikk tar litt tid, å vedlikeholde den tar enda lenger tid. Du må hele tiden følge med på forandringer i markedet og oppdatere nettbutikken din deretter. Prøv å få en oversiktlig navigering, en kunde bør ikke klikke mer enn to ganger for å komme til ønsket produkt. Pass på at totalsummen også inneholder fraktpris, ingen liker å få ekstra utgifter etter at de har registrert en ordre. Jeg mener det er en stor fordel at prisen på varene er inkludert moms. Skriv så utfyllende informasjon om produktene som mulig, men ikke så mye at kundene dine blir lei. Prøv å få med et kart over hvor lageret ditt ligger, åpningstider er også viktig å få med.

I tillegg er det enkelte ting en nettbutikk skal inneholde ifølge norsk lov. Du skal informere om angrefristen på 14 dager. Du skal også ha informasjon om eier (ditt firma), husk org.nr. Du må også oppgi informasjon om hvordan kundene dine kan kontakte deg, e-post adresse er minimum.

Oppsummering:

-        Navnet bør være enkelt

-        Sjekk at domene er ledig

-        Husk utfyllende informasjon om produktene

-        Enkel navigering

-        Proff utseende er et stort pluss, kundene stoler mer på en god nettbutikk.

-        Inkluder moms og fraktpris i totalpris

-        Husk lovpålagt informasjon

Oppdater nettbutikken jevnlig, daglig om nødvendig.Klikk her for å kontakte meg om du har noe på hjertet.