Toll og moms på importerte varer. Det er ingen fordel i å rapportere for lite.

Toll og moms. Mann som holder en vektskål.Det er de færreste varene som er tollbelagte. Det meste av klær er tollbelagt med 10,7%, men sko f.eks er det ikke toll på. Så utgangspunktet ditt kan godt være at det ikke er toll på importerte varer, utenom klær. Dette er som sagt ikke helt rett, men det stemmer i 99% av tilfellene. Jeg skal se om jeg finner tid til å lage et innlegg med litt mer detaljert informasjon om hva som er tollbelagt, men jeg må sjekke litt selv, det er en stund siden jeg importerte noe. Vil du lete selv, finner du det på toll.no.

Tollfrie varer gjelder ved handel fra land hvor Norge har en frihandelsavtale, eller land innenfor eu og eøs. Land som Kina og USA har vi avtale med, så det skal mye til at du importerer varer fra et land uten avtale. Selve fortollingen kan du godt ta selv, du må ha klar original faktura og pakkseddel før du skal fortolle varene, det er de papirene som brukes til å bestemme hvor mye du evt må betale. Et lite fortollingsgebyr får du uansett, et lite et.

Jeg må få anbefale deg å tegne tollkreditt, det fungerer sånn at du har kreditt på toll og moms, altså slipper du å betale før du får varene, du får en faktura ettersendt. Det sparer deg for mye tid, samtidig som det er enkelt mtp regnskapet. Det beste med det er at andre enkelt kan fortolle varene for deg. Personlig brukte jeg Schenker til all frakt fra Kina, de tok seg av alt også fortolling, mens jeg satt hjemme og ventet på at de skulle komme med varene.

 

Toll og moms er egentlig ganske enkelt å regne ut, utfordringen ligger i å vite om det er tollbelagte varer du har kjøpt.

Grensen for moms avgift har vært diskutert en del de siste årene.

For en stund siden vedtok regjeringen at grensen for moms på importerte varer skulle økes til 350,-. Det blir kanskje feil å si at det gjelder importerte varer, da det er sjelden den totale summen i slike tilfeller kommer under momsgrensen. Men det gjelder også for varer du kjøper fra en utenlandsk netthandel. Er totalprisen for hele kjøpet, inkludert frakt, under 350,-, slipper du å betale moms. Driver du med droppshipping, kan du slippe unna moms på varene du tar inn.

Moms regnes ut fra totalbeløpet. Har du handlet varer for 349,-, koster det deg ikke mer enn det. Handler du derimot for 351,-, får du et momstillegg på 87,75,-. I tillegg kommer et fortollingsgebyr, gjerne på 100-150,-. Så du ser fort at det blir dyrt å handle varer som kommer så vidt over grensen for moms. Mange har brukt venner og bekjente til å sende varene fra utlandet som gave, det er lov å motta gaver til en verdi av 1000,- uten å betale moms. Vær litt forsiktig med dette, det er ikke like gøy å bli tatt på fersken. Sånn for sikkerhetsskyld, moms er det samme som mva eller merverdiavgift.

Når du handler varer i en utenlandsk butikk eller nettbutikk, pass på at prisene du får oppgitt er uten moms. Alle land krever moms, kalles vat, du skal ikke betale moms til det landet du handler fra, men til landet du tar varen inn i.

Som sagt så gjelder reglene for toll og moms både for private og firma. Bruk importkalkulatoren for å regne ut hvor mye importen koster deg.Klikk her for å kontakte meg om du har noe på hjertet.

8

 1. Vidar Oftedal sier:

  Hei

  Er det moms og toll på fliser, marmor og granitt hvis det blir importert fra Kina

  Nvh
  Vidar Oftedal

  • Tommy sier:

   Hei. Beklager et altfor sent svar på denne.

   Alle handler over 350,-, inkludert frakt, må du betale moms for. Det er ikke toll på fliser, marmor, granitt osv.

 2. Ghebeisha Badayi sier:

  Hei
  Jeg vil gjerne opprette en klær nettbutikk . Jeg tenke på importere jeans fra Tyrkia .hvordan skal fugerer det ?

  • Tommy sier:

   Det blir på samme måte som all annen import. Du betaler toll og moms ut fra innkjøpssum.

 3. ole evald jakobsen sier:

  jeg vuderer å kjøpe en el scooter fra aliexpress til et beløp 1100 dollar å det står at frakt er med men er det noen som kan si meg ka den totale pris men mons å toll blir?

  • Tommy sier:

   Jeg har laget en importkalkulator, hvor du kan regne ut hvor mye det vil koste. Men så lenge det er inkludert frakt, og det ikke er tollbelagt, noe en el scooter ikke er, er det bare å legge til 25% moms.

   Husk at det kommer et fortollingsgebyr for moms behandlingen. Det er på rundt 120,-.

   Viktig at du får bekreftet at det er inkludert frakt helt hjem til deg, ikke til nærmeste havn.

 4. shami sier:

  hei jeg lurte på om kan jeg importere tørr mat vare fra india? det er sukker cane produkter .det er pakket i plastic boks.

  • Tommy sier:

   Jada, det kan gå fint å importere matvarer fra India. Men du må ta kontakt med mattilsynet først å få produktene dine godkjent for innførsel. Det vil i praksis bety at du må vise til at produktene ikke inneholder ingredienser som er forbudt i Norge.

Legg igjen en kommentar